18.12.2018 | Tisková zpráva

Ostrava a Třinec se připravují na MS U20

Vrcholový světový hokej se vrací do České republiky. Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů 2020 se uskuteční od 26. prosince 2019 do 5. ledna 2020 v Ostravě a v Třinci. Organizační výbor představil logo turnaje, jehož dominantou je silueta brankáře Petra Mrázka, a oznámil termín začátku prodeje vstupenek, který je naplánován na jaro 2019.

“Světový šampionát ‘dvacítek’, jak mu obvykle říkáme, je z pohledu světového hokeje jednou z nejvýznamnějších akcí - co se týče důležitosti, řadí se za olympijské hry a mistrovství světa dospělých. Jsme rádi, se po letech se opět vrací do České republiky a věříme, že čeští diváci si najdou cestu do hal, aby sledovali nejtalentovanější hokejisty dané věkové kategorie, budoucí hvězdy velkého světového hokeje,” řekl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

MSLH 20 IIHF se v České republice konalo celkem třikrát - v roce 1994 hostily šampionát města Ostrava a Frýdek-Místek, v roce 2002 se uskutečnilo v Pardubicích a Hradci Králové a naposledy se na českém území představily “dvacítky” v roce 2008 v Pardubicích a v Liberci. Na přelomu let 2019 a 2020 najde šampionát dějiště v Moravskoslezském kraji. Město Ostrava přivítá mistrovství světa světový šampionát dvacetiletých hokejistů podruhé. “Mistrovství světa dvacetiletých je v zahraničí považováno za jeden z nejprestižnějších hokejových turnajů a skauti týmů z NHL jej hodnotí jako důležitější než mistrovství světa dospělých. Skutečnost, že Ostrava se stane pořadatelským městem, považuji za ocenění všech, kteří v minulosti připravovali sportovní akce na té nejvyšší úrovni, například mistrovství světa dospělých v hokeji nebo mistrovství Evropy v krasobruslení. Věřím, že opět dokážeme poskytnout hokejistům, funkcionářům, skautům a dalším zástupcům klubů z NHL ty nejlepší podmínky. Diváci uvidí skvělé zápasy budoucích hokejových hvězd. Pro Ostravu je to výborná reklama. Jen to potvrzuje, že Ostrava je skutečným městem sportu,“ řekl primátor města Ostrava Tomáš Macura.

V Třinci se světový hokejový šampionát uskuteční poprvé. “Moc si toho považujeme. Třinec je město průmyslové, zelené a fandí sportu. Hokej je naše srdeční záležitost a na mistrovství světa juniorů se už moc těšíme,” dodala primátorka Třince Věra Palkovská.

Jednotlivá utkání turnaje, na němž se představí deset nejlepších světových týmů do 20 let, přivítají OSTRAVAR ARÉNA v Ostravě a WERK ARENA v Třinci. “Turnaj dvacetiletých hokejistů patří v zámoří k nejsledovanějším světovým šampionátům. Věřím, že v České republice o něj taky bude zájem a spousta hokejových fanoušků už nyní začne plánovat, jak stráví vánoční svátky v halách v Ostravě a v Třinci,” dodal generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

Přípravy MSLH 20 IIHF 2020 v Ostravě a Třinci už běží několik měsíců. Organizační výbor představil logo šampionátu, jehož základním prvkem je postava brankaře v národním dresu. Inspirací pro ni byla silueta vítězného gesta českého brankaře Petra Mrázka. Rodák z Ostravy byl vyhlášen nejlepším brankařem na juniorském mistrovství světa v Calgary a Edmontonu v roce 2012. “Česká brankařská škola je vyhlášena, v ,českých brankách’ vyrostlo několik výrazných osobností. Petr Mrázek je určitě jednou z nich. Je rodákem z Ostravy a juniorský šampionát v Kanadě byl jedním ze zlomů jeho kariéry, vždyť rok po něm odchytal svůj první zápas v NHL. Zároveň však nadále zůstává v kontaktu s regionem, v němž vyrůstal, proto byla volba jeho osoby jako ambasadora šampionátu poměrně jednoduchá,” vysvětlil Tomáš Král.

Pro mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů v Ostravě a Třinci bude zásadní letošní šampionát, který za několik dnů začne ve Vancouveru a ve Victorii (26. prosince 2018 - 5. ledna 2019). Na základě výsledků z Kanady totiž dojde k rozdělení deseti účastnických týmů do dvou herních skupin, které je striktně definováno výsledným pořadím. Změny možné nejsou. “Jasno máme v tom, že český tým najde domácí prostředí pro základní skupinu v OSTRAVAR ARÉNĚ. V ideálním modelu by se aréna v Třinci měla stát domovem Slovenska. Ale stěží předjímat, musíme počkat na vývoj z Vancouveru a Victorie,” dodal Martin Urban.

Vstupenky na MSLH 20 IIHF půjdou do prodeje v několik fázích, začátek té první se očekává na jaře 2019.