11.09.2016 | ČSLH

Projekt Výchova talentované mládeže vstupuje do druhé sezóny

Projekt ČSLH s názvem Výchova talentované mládeže (ve zkratce VTM) vstupuje do své druhé sezony. V letošním roce bude určen pro ročníky 2005, 2004, 2003 a 2002.
Talentovaná mládež se bude opět pravidelně scházet na jednodenních soustředěních. Co víc, oproti loňsku se projekt rozvine. „Na základě vyhodnocení a zpětné vazby od kluků, trenérů a rodičů jsme naplánovali další rozvoj projektu. A to jak co do kvantity, neboť proti loni plánovaným 36 turnajům jich letos bude 52, tak do kvality. Dojde ke snížení počtu hráčů v týmu na turnaje a k ustavení výběru z výběrů, kdy vytvoříme výběr z několika krajských mužstev a pro ně zorganizujeme turnaj,“ popsal druhý ročník manažer projektu Bedřich Ščerban. V praxi to znamená, že kromě klasických turnajů budou i turnaje výběrů západ- střed-východ. „Chceme se více zaměřit na výchovu kreativních, rozdílových hráčů. Vést děti k samostatnému přístupu. Trenéry nabádáme, aby dětem nechali volbu řešení, aby je učili analyzovat, vyhodnocovat a přijímat řešení. V praxi to znamená, že nebudeme vše řídit pokyny, ale necháme prostor pro rozhodování. Důležité pro rodiče je, že to nebude tak, že se trenér o děti nestará, ale že po nich bude vyžadovat vyhodnocení situace a rozhodnutí. Nechceme je vodit za „ručičku“ a jen jim říkat kdy, co a jak dělat. Chceme je učit plnit zadání samostatně,“ doplnil Ščerban .

Projekt vychází z potřeby pracovat s talentovanou mládeží na vyšší úrovni. Sleduje se několik základních věcí:

  • Trénink hráčů v přímé konfrontaci s těmi nejlepšími v kraji.
  • Vyšší motivace pro talentované hráče.
  • Vyšší motivace pro ostatní hráče, aby se snažili dostat do výběrů, a tím pádem i vyšší úroveň tréninku v klubu.
  • Spolupráce a komunikace mezi trenéry v kraji tím, že se společně na projektu podílejí.
Do VTM se tak opět zapojí přes 1200 talentovaných hráčů z celé republiky. Bude se o ně přímo starat 56 trenérů a další jako hosté. Naplánováno je 52 turnajů plus turnaje výběrů z krajských mužstev zápas- střed-východ.

„Takto obrovský projekt není jednoduché sladit. Různé kraje pak mají i různá specifika a potřeby, ke kterým je nutné přihlížet. Loňský průběh ukázal, že jsme to vše zvládli dobře. Za to patří dík všem, kteří se na tom podíleli. Speciální dík patří i krajským samosprávám, které tento projekt podporují. Podařilo se je přesvědčit o kvalitě a smysluplnosti projektu. Moc se těším na druhý ročník. Věřím, že bude stejně úspěšný. Respekt a ocenění mezi hokejovou odbornou i laickou veřejností získal velmi rychle,“ dodal k projektu Bedřich Ščerban.

Prezentaci ze semináře VTM s bodovými informacemi o projektu a jeho rozvoji si můžete prohlédnout zde.