04.04.2018 | Luboš Chytil

Rozhodčí z Akademie a Programu rozvoje řídili MMČR v Ostravě

Obdobně jako v loňském roce v Hradci Králové, tak i letos se hokejisté 8. tříd, mladší dorostenci a a nově i týmy staršího dorostu střetli o titul mistra republiky ve svých kategoriích na pětidenním turnaji, tentokrát v Ostravě – Vítkovicích.
Model delegace rozhodčích byl rovněž stejný jako v minulých ročnících. „Všechny zápasy řídili rozhodčí z Akademie nebo rozvojového Programu a vybraní rozhodčí z regionu, kteří pro tuto akci dostali důvěru komise rozhodčích. Tito talentovaní rozhodčí tak měli možnost na závěr sezóny ukázat svou formu a dovednosti, které načerpali v těchto vzdělávacích programech, zřizovaných a podporovaných ČSLH. Komise rozhodčích si tak v praxi prověřila jejich výkonnost a současně s nimi provedla detailní hodnocení jejich dosavadního působení v Akademii. Komise rozhodčích tak díky vstřícné spolupráci s pořadateli navázala na předchozí úspěšné ročníky MMČR, k opětovnému uspořádání vícedenního semináře těchto perspektivních rozhodčích,“ uvedl předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler.

Na ploše Ostravar arény a multifunkční haly v Ostravě-Vítkovicích se tak na pozici hlavních rozhodčích objevilo 5 akademiků a 5 hlavních rozhodčích z Programu rozvoje, kteří obvykle každý den řídili jedno utkání a ve zbývajícím čase měli možnost sledovat výkony svých kolegů. Zápasy pozorně sledovali mentoři z řad delegátů a rozhodčích ELH – Robin Šír, Roman Mrkva, Vít Lederer, Marek Hlavatý, Rudolf Tošenovjan, Pavel Mikula, Rudolf Potsch a Luboš Chytil, kteří hodnotili především celkový výkon rozhodčího od bruslení přes signalizaci a komunikaci až po chování v kritických situacích. Nejednalo se o běžné hodnocení jejich výkonu, ale spíše o rady a náměty k jejich zlepšení, které s nimi také aktivně komunikovali. Účastníci měli k dispozici videozáznam, ze kterého mohli bezprostředně společně s lektory hodnotit své výkony, což bylo také velkou přidanou hodnotou této akce. Současně byl uspořádán videoseminář, na jehož přípravě se podíleli samotní členové Akademie, kteří komentovali připravené situace z vlastních zápasů. Finálové utkání staršího dorostu mezi týmy Salcburku a Českých Budějovic, který přenášela i Česká televize, pak řídili jako hlavní rozhodčí Adam Kika, profesionální rozhodčí ELH, a Tomáš Cabák z Program rozvoje.

Ačkoli hokejová sezona téměř končí, pro rozhodčí z Akademie a Programu rozvoje to úplně neplatí. „Máme před sebou ještě závěrečný seminář Akademie, kde bychom rádi provedli vyhodnocení nejen tohoto turnaje, ale i všech uskutečněných aktivit z celé sezóny. Současně proběhnou individuální pohovory, videoseminář, sportovní aktivity a příprava na další sezonu,“ doplnil předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler.