12.01.2019 |

Šestý den na MS žen U18: Kanada ukončila nadvládu USA, Češky se zachránily

Neděle 13. ledna byla posledním dnem světového šampionátu žen do osmnácti let v japonské Obihiru. Kanada na něm ukončila nadvládu Američanek, po jejich čtyřech vítězstvích v řadě se na trůn postavily opět Kanaďanky díky vítězství 3:2 po prodloužení. Bronz vybojovalo výhrou 3:0 nad Ruskem Finsko. Poslední hrací den nabídl také rozhodující bitvu o záchranu, v té uspěly Češky po výhře 3:1 nad Japonskem.

Finále

Po roční odmlce se o zlato znovu utkaly Spojené státy s Kanadou. Američanky prošly až do finále světového šampionátu bez porážky, v semifinále si poradily jednoznačně s Finskem 7:1. Také Kanada šla ze základní skupiny přímo do semifinále, v něm až po prodloužení zdolala Rusko 4:3. A zkušenosti z prodloužení se Kanaďankám hodily i ve finále. Kanada otevřela skóre finálového střetnutí v 8. minutě z přesilovky, také americké srovnání přišlo z početní výhody, a to o třicet minut později. Spojené státy ve třetí periodě překlopily vedení na svou stranu, to jim však vydrželo pouhých pět minut, jelikož Kanada využila dalšího jejich faulu a přesilovkovou trefou srovnala na 2:2. Za tohoto stavu došlo utkání do prodloužení, v jehož druhé minutě rozsekla zlatou hádanku ve prospěch Maddi Wheelerová – a jak jinak než z přesilové hry.

USA – Kanada 2:3 po prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 38. Websterová (Harvey, Murphyová), 47. Murphyová (O'Brienová) – 8. Serdachnyová (J. Goslingová, Guayová), 52. Cherkowskiová (Serdachnyová, Gosling), 62. Guayová.

O bronz

Poprvé od roku 2011, kdy se MS konalo ve Švédsku, si pro cenný kov došly Finky, a opět to byl bronz. Finské hráčky začínaly šampionát ve skupině B, ze které postoupily do vyřazovacích bojů i na úkor Česka. Ve čtvrtfinále porazily v severském derby Švédsko 3:2 po prodloužení, z vysoké semifinálové prohry se Spojenými státy se dokázaly rychle oklepat. Rusky v semifinále nestačily na Kanadu až po prodloužení, ale do souboje o bronz jim zřejmě zvlhnul střelný prach, jelikož se neprosadily ani jednou a musely se smířit s pomyslnou bramborovou medailí po porážce 0:3.

Rusko – Finsko (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Vainikková (Laitinenová), 24. Suorantová (Ahlskogová, Seikkulová), 60. Liikalová (Seikkulová)

O udržení

České juniorky místo vytoužené účasti v semifinále musely bojovat o udržení. V něm se rozhodovalo až ve třetím utkání, to skončilo se šťastným koncem pro český výběr. Češky se ze sobotní těsné porážky rychle oklepaly a navázaly na předchozí dobré výkony proti Japonsku na světovém šampionátu. Do vedení je ve 24. minutě poslala přesnou trefou z pravé strany do vzdálenějšího horního rohu Mlýnková, více klidu jim ve třetí třetině dodala svým gólem Jandušíková. Japonky se ale nevzdávaly, a to ani po inkasované brance do prázdné branky, v závěru už však pouze korigovaly na konečných 3:1. Sérii o záchranu si Česko zahrálo po devíti letech a stejně jako v Chicagu bylo i tentokrát úspěšné.

Česko – Japonsko 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky:24. Mlýnková (Seroiszková), 47. Jandušíková (Sýkorová, Škrdlová), 59. Mlýnková – 60. Itová (Suzukiová)