14.11.2018 |

Tisková zpráva Evropské univerzitní hokejové asociace

Po minuloročnom podpísaní memoranda EUHA (Európska univerzitná hokejová asociácia) so Slovenským zväzom ľadového hokeja, je tu ďalší veľkolepý míľnik v rozvoji univerzitného hokeja v Európe. Tento raz sa vyššie spomínaná asociácia dohodla na spolupráci s ČSLH Českým svazem ledního hokeje.

Tak ako slovenské, tak i české tímy stáli pred 6 rokmi pri zrode Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL), ktorej riadiacim orgánom je práve EUHA. Po minuloročnom podpísaní memoranda so Slovenským zväzom sa tento raz spomínaná asociácia dohodla na vzájomnej spolupráci s Českým zväzom. „Pre rozvoj univerzitného hokeja v Európe ide opäť o veľmi dôležitý krok vpred. Spolupráca so zväzom je významným míľnikom. Univerzitný hokej totiž vytvára prepojenie medzi juniorským a seniorským hokejom, a teda hráč sa môže rozhodnúť ako ďalej; či sa vydá na cestu profesionálneho hokeja, alebo sa zaradí do života ako človek s univerzitným vzdelaním,“ vyslovil prezident EUHA Jaroslav Straka.

„Spolupráci s EUHA vítáme, protože sledujeme společný cíl – propojení studia s ledním hokejem,“ uvedl v této souvislosti generální sekretář Českého hokeje Martin Urban. „Projekt navazuje na vysokoškolské úrovni na aktivity, které uskutečňujeme v rámci Akademií Českého hokeje. Věříme, že uspěje a hráčům umožní, aby v průběhu studií pokračovali v obou kariérách – na ledě i v univerzitních učebnách.“

Stranami tohto Memoranda sú vo vzájomných právach a povinnostiach rovnocenné subjekty, pričom primárnym cieľom Memoranda je vytvoriť základný rámec pre vzájomnú spoluprácu a podporu spoločných aktivít v rámci hokejového hnutia, najmä s akcentom na prepojenie vzdelania a ľadového hokeja v Českej republike.

EUHA sa v ostatnom období dohodla na spolupráci nielen so spomínaným českým zväzom, ale podpísala tiež trojstranné Memorandum. Išlo o unikátny moment, kedy sa za jedným stolom stretli zástupcovia univerzitného hokeja z Európy (EUHA), z Ruska (SHL) a Ameriky (ACHA). Podpísaním tohto Memoranda sa EUHA stala jedinou akceptovanou asociáciou, ktorá sa podieľa na rozvoji univerzitného hokeja v Európe. „Je našou veľkou snahou, aby sme spolupracovali so zväzom v každej európskej krajine, nakoľko spoločnými silami môžeme posunúť univerzitný hokej, resp. hokejistov – vysokoškolákov ďalej,“ vyjadril sa Ľubomír Sekeráš, viceprezident EUHA, ktorý stojí za univerzitnou súťažou v Európe.

Pozn.: Jedná se o oficiální tiskovou zprávu EUHA