04.01.2019 | Filip Kortus

USA přetlačily Rusko a jsou ve finále, v něm vyzvou Finy. Dánsko sestupuje

Předposlední den mistrovství světa dvacetiletých v Kanadě rozhodl o tom, kdo si to rozdá v boji o titul a naopak kdo získá maximálně bronzové medaile. V prvním semifinále na sebe narazily USA s Ruskem a po těsné výhře 2:1 se radoval zámořský celek. Druhé semifinále bylo o poznání jednoznačnější, když Finsko jasně přehrálo Švýcary 6:1. Záchranu slaví po druhé výhře nad Dánskem Kazachstán.

SEMIFINÁLE

USA - Rusko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
16. Wahlstrom (Cockerill, Samberg), 25. Chmelevski (J. Hughes, Anderson) – 34. Denisenko.

Vyrovnanou bitvu viděli diváci v Rogers aréně při prvním semifinálovém střetnutí mezi USA a Ruskem. Sborná se prosadila jako první, ovšem sudí gól nakonec odvolali, protože dle videozáznamu Slepec usměrnil kotouč bruslí do branky úmyslně. Radovat se tak mohli na druhé straně Američané, když se po perfektním pasu od Cockerilla trefil Oliver Wahlstrom. Druhou a nakonec vítěznou branku Spojených států vstřelil ve druhé třetině Chmelevski, když v přesilovce se štěstím propadla jeho střela za brankovou čáru. Rusko dokázalo snížit díky povedené trefě Denisenka, jenže vyrovnat už nedokázalo a bude hrát pouze o bronz.

Švýcarsko – Finsko 1:6 (1:4, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky:
17. Kurashev (Leuenberger, Müller) – 1. Ylönen (Virtanen), 3. Talvitie (Kupari, Vaakainen), 6. Talvitie (Kupari, Heponiemi), 8. Jokiharju (Heponiemi, Puustinen), 28. Heponiemi (Tolvanen, Lundell), 35. Kupari (Kakko, Heponiemi).

Švýcarské překvapení v semifinálovém utkání tvrdě narazilo, když jim dveře do finále zavřeli Finové. Celek Suomi rozhodl o svém postupu už v prvních osmi minutách, kdy se trefil hned čtyřikrát a vysoké vedení už nepustil. Dvakrát se za finský celek trefil Talvitie, jednu branku přidali Ylönen, Heponiemi, Jokiharju a Kupari. Za Švýcary pouze snižoval Kurashev.

O UDRŽENÍ:

Kazachstán - Dánsko 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
1. Danijar (Gaťjatov), 5. Makuckij (Žorabek, Šinkareckij), 59. Gaťjatov (B. Muratov, Orechov), 60. Gaťjatov (B. Muratov, Danijar).

Možná trochu překvapivě i ve druhém zápase o udržení uspěl Kazachstán a zajistil si tak účast na nadcházejícím mistrovství světa v České republice. Druhou výhru Kazachstánu řídila hlavní opora Artur Gaťjatov, který vstřelil dvě branky (obě do prázdné) a navrch přidal jednu asistenci. Dánsko se rozloučilo s turnajem s negativní bilancí šesti proher a žádné výhry.